De voormalige eigenaren van het park, de bezielers van de organisatie, van de familie Krцller-Mьller, waren blijkbaar onverbeterlijke dromers, wat eerlijk gezegd niet erg kenmerkend is voor de natie als geheel pachinko online. In een poging om de fauna van het park te diversifiëren, brachten de Muellers 100 jaar geleden zelfs kangoeroes en moeflons hierheen. Kangoeroes hebben op de een of andere manier geen wortel geschoten, maar wilde renpaarden worden hier nog steeds geïdentificeerd. Lookaround – Wandelen
Lookaround
/

Nostalgie in woord en beeld

 

Eén van de vele aangename bezigheden gedurende een vakantieperiode maar ook daarbuiten is wandelen of, zoals u wilt ‘gewoon lopen’. Een definitie:‘Lopen is stap voor stap vooruit (of achteruit) gaan door de benen te bewegen. Bij het vooruit bewegen verplaatst het lichaamsgewicht zich steeds naar het voorste been, ook wel ‘gecontroleerd vallen’ genoemd. Het stappen op twee benen wordt ook wel bipedie genoemd’. Zo, nu weten we eindelijk wat wandelen is … Je moet spelen en geweldige bonussen krijgen around casino no deposit bonus hier. Mis je kans om rijker lo worden niet.

Wandelen kent vele gezichten en is van alle tijden. De wandeling waarbij het aangename met een stukje cultuur wordt verenigd bv een stadswandeling, of een wandeling waarin het verblijf in een bepaalde omgeving de boventoon voert bv een strand- of boswandeling of het wandelen is voornamelijk gericht op het neerzetten van een bepaalde prestatie, dan wordt het vaak een wandeltocht genoemd. En doet de prestatie zich over meerdere aaneengesloten dagen voor dan is het woord ‘mars’ meer van toepassing, bv de Nijmeegse Vierdaagse-afstandsmars(en). En dan bestaat ook nog het snelwandelen. Wel eens op een bewegend beeld gezien?  U ziet, keuze genoeg! Ik wil mij meer toeleggen op het weergeven van natuurwandelingen. Welke omgeving leent zich daar beter voor dan die van ons Veluwse woongebied?  

De wandelschoenen aan en op pad

1914. Wanneer de tijd van rusten voor den stedeling is aangebroken, dan verlangt menigeen naar de schoone Veluwe, welke hoe langer hoe meer gedurende den zomer wordt bezocht. 
Rust en natuurschoon zoekt men op de Veluwe nimmer tevergeefs. 
Ook Ermelo, aldus lezen wij in de ‘Kampioen’, ondervindt het, dat de Veluwe ‘in trek’ is. 
Het is een lief landelijk dorpje midden op de heide en daaromheen liggen de uitgestrekte bosschen. 
Voor hen, die zoowel groote als kleine tochten wenschen te maken, is er een rijke keuze. 
Een heerlijke wandeling is bijv. de Garderensche weg, langs het kerkhof op het ‘oude’ dorp. Langzaam stijgt deze weg: op het hoogste punt gekomen, ziet men het dorp als het ware in een dal liggen met daar achter de Zuiderzee, waarop de schepen duidelijk zichtbaar zijn. Even voorbij het hoogste punt komt men op ‘Drie’, een buurtschap tusschen Ermelo en Garderen; daar vindt men het ‘Solsche Gat’, dat dieper in het bosch ligt, een kuil ongeveer 20 meter lang en 10 meter diep, ook wel genaamd ‘’t Heidensch Dal’. 
Van het ‘Solsche Gat’ kan men door de Drieër bosschen de wandeling voortzetten naar Putten of de route nemen langs den breeden weg, welke uitkomt op den grintweg tusschen Garderen en Putten; dit dorp bereikt men langs de schoone buitenplaats ‘Groot Spriel en Schovenhorst’. 
Na Putten kan men op de terugweg naar Ermelo of den lommerrijken straatweg of langs het prachtige slot ‘Oud-Groevenbeek’ gaan, om nog even te genieten van ‘Klein Zwitserland’, terug naar Ermelo. 
Links van den Garderenschen weg liggen de heidevelden met den Paalberg en Drieër berg,  
Alwaar men in de nabijheid de Germaansche grafheuvels vindt. Gewapend met een verrekijker krijgt men hier een verrukkelijk vergezicht. 
Een andere aanbevelenswaardige tocht is: Bij het ‘Huis van Barmhartigheid’ steekt men de heide over, waar de gemeente gezorgd heeft voor een uitstekend wandelpad; men bevindt zich dan dadelijk in een prachtige laan ‘De Haspel’, aan weerszijden omringd door bosch en uitloopende op de grintweg. Aldaar links omslaande oasseert men het sanatorium ‘Sonneheerdt’, het hotel ‘Mecklenburg’ op den lommerrijken Zuiderzeestraatweg. 
Langs de spoorbaan naar Harderwijk; over de buurtschap Telgt naar de Zuiderzee, waarbij men ook de ‘Slingerboschjes’ passeert; over de heide langs ‘De Vanenburg’ met haar majestueuze lanen naar Putten, zijn kleine wandelingen, die een ieder kunnen worden aanbevolen.


Emmy’s natuurwandelingen, een aanrader.

Ontspannen genieten van alles wat de natuur ons te bieden heeft is een verrijkende ervaring 
Dat ‘genieten’ in en van de natuur kan op verschillende manieren. Over het algemeen vinden mensen het heerlijk om actief bezig te zijn in de buitenlucht, anderen gaan op in de rust die er heerst, om te luisteren naar de stilte. 
U kunt ervoor kiezen om zelf op ontdekking uit te gaan of gebruik te maken van een gids die ervoor zorgt dat niets u ontgaat. Dan bent u aan het goede adres bij Emmy van Willigen.(zie onderstaande fotocollage)
Zie voor meer informatie www.emmysnatuurwandelingen.nl


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *